Hét bestandsdeel voor dat overheerlijke stukje chocolade is cacao. Maar wist je dat veel cacaoboeren onder erbarmelijke omstandigheden moeten werken? Dat kinderarbeid op cacaoplantages nog steeds voorkomt en dat extreme armoede onder West-Afrikaanse cacaoboeren de norm is? Dat onderstreept, wat Kronos B.V, het belang van duurzame cacaoplantages. Wij telen de cacao op onze plantages op verantwoorde wijze, waarbij wij ons bedrijf, de bodem en het milieu ook op lange termijn gezond houden.

Stagnerende cacaoproductie

De wereldwijde welvaart stijgt, wat direct gevolg heeft voor de chocola-consumptie. Waar het jaarlijkse cacao-verbruik per inwoner in West-Europa en Noord-Amerika 2,1 tot 5,9 kilo is; is dat in een opkomende markt als China momenteel 30 gram, in Indonesië 67 gram en in India 21 gram. ‘De chocola raakt op’, meldt de Volkskrant in november 2013; waarbij het uitweidt over de stijgende vraag naar cacao en het stagnerende aanbod. Volgens het artikel kan er in 2020 al niet meer aan de wereldwijde vraag worden voldaan.

Kinderarbeid in cacaosector

Met de vraag naar chocolade stijgt het aantal kinderen dat werkzaam is in de cacaoproductie in West-Afrika. Volgens wetenschappelijk onderzoek gaat het in totaal om twee miljoen kinderen. Uit hetzelfde wetenschappelijk onderzoek van Tulane University (New Orleans, USA) blijkt dat de kinderarbeid in de teelt van cacao te Ivoorkust de afgelopen vijf jaar gestegen is met maar liefst 59 procent.